Ciclamen

1alta

Originaria de Pèrsia, Orient Mitjà i Alps d’Europeus trobem el ciclamen. És una planta de 30-40 cm d’alçada. És una de les més populars plantes de floració hivernal pel fet que en aquesta època hi ha poques plantes en flor. Els seus pètals solen ser més o menys grans que es pleguen sobre si mateixos construint belles i singulars flors.

Les varietats modernes presenten una àmplia gamma de colors florals que va des del blanc al escarlata, passant per tonalitats rosades, porpra i salmó, i les fulles cordades i proveïdes d’un llarg pecíol, mostren taques platejades formant diferents dibuixos.

La seva època de floració és la tardor, hivern i primavera. Encara que és considerada planta anual, poden durar diversos anys si es manté en les condicions adequades. Les flors tendeixen a disminuir de grandària a mesura que augmenta l’edat de la planta. Roman en estat dorment durant l’estació càlida i seca i brolla amb el descens de les temperatures i el començament de les pluges.

Per mantenir la floració durant alguns mesos s’han de comprar amb abundants gemmes encara pendents d’obrir.

Per el que fa a la llum que necessita podem dir que s’han d’evitar els rajos directes de sol i buscar zones d’ombra o mitja ombra, sobretot, si està en un jardí. Cultivada a interiors, necessita una dosi diària de llum intensa.

Si la situem a l’interior haurem de  col·locar la planta en una habitació fresca, orientada cap al nord i prop d’una finestra, encara que evitant la radiació solar directa.

2alta

Convé posar-la allunyada el més possible de fonts de calor (estufes, radiadors) ja que es posa «trist»: les fulles s’obren i les flors es tomben.

La seva temperatura òptima varia segons autors: 15-20 º C (Jiménez i Cavaller, 1990); 12-13 º C i després del trasplantament ha d’elevar-momentàniament a 16-18 º C (De Larra, 1975); 7-15 º C (Longman, 1981); temperatura òptima a l’estiu de 18-20 º C a l’estiu i de 12-15 º C des d’octubre fins a la floració i venda (Jiménez i Badia, 1973).

L’humitat s’ha de mantenir permanentment en una habitació fresca i humida, col·locant sobre un plat de sorra mullada.

La seva època de plantació és a mitjans o finals d’estiu, perquè floreixi bé a la tardor oa la primavera.

El Ciclamen floreix millor si està en un test estret.

A l’hora de regar s’ha de fer des de baix (això és molt, molt important), no tirant l’aigua directament a la terra. El mètode consisteix a posar el test sobre un bol o test gran amb aigua fins gairebé la vora del test d’aigua. L’aigua penetrarà pels forats inferiors de drenatge. Mantenir per 15 minuts i escórrer.

No repetir fins que torni a estar gairebé seca, ja que massa regs podrien pudrirla.

Comprovar el bon drenatge del sòl o test i que la terra sigui lleugera, per facilitar la ventilació.

Per abonar afegir cada 15 o 20 dies fertilitzant líquid a l’aigua de reg en el període de creixement i floració, cuidant no excedir-se amb el nitrogen per evitar un excessiu desenvolupament foliar. El potassi és determinant sobre la qualitat de la floració.

Quan la planta acabi de florir, traieu cadascun dels fulls tirant d’elles perquè la tija es desprengui del tuberobulbo (perquè no quedi una porció de tija exposada a malalties).

El canvi de test: és recomanable, un cop acabada la floració (quan les flors i les fulles es mustian i desapareixen) canviar-los la terra, posant-los una barreja de torba i terra adobada perquè quedi esponjosa.

Al transplantar és convenient aplicar Abonament testos de llarga durada barrejat amb el substrat.

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s