Menta

DSC_0002

La Menta o Toronjina és una planta que s’assembla molt a la Hierbabuena. La Menta posseeix una tija de color vermellós i la Hierbabuena verda.

Es tracta d’una herba perenne que la pots tenir durant 5 o 6 anys produint fulles perfectament. Després, és millor renovar-la. Veu fent esqueixos cada any, a la primavera.

Fa olor intensa i gratament a menta pel mentol de la seva essència i té multitud d’utilitats com veurem més endavant.

El seu cultiu és bastant fàcil. Fins i tot si s’arribés a assecar, rebrotaria des del terra.

Va bé en gairebé tots els climes, resistint fins -15ºC.

Creix molt bé en sòls rics en matèria orgànica, cosa humits i en semiombra (amb més llum dóna més essència).

El més important és que compti amb força aigua. A la primavera també has d’aportar fertilitzants minerals.

Pots cultivar en test o en la terra del jardí. Al jardí, si estarà al costat d’altres plantes, és millor plantar amb la mateixa test, per limitar el seu creixement i que no s’estengui massa, ja que és molt invasora i competiria amb les del voltant. Si cal, contrólala retallant de tant en tant.

Els fulls les pots fer servir fresques, o bé congelar o assecar-les abans.

Quan es conrea comercialment en parcel · les, es recullen les fulles dues vegades l’any: la primera, quan la menta està a punt de començar a florir (a Espanya, des d’últims de maig a finals de juliol, segons comarques) i la segona collita , al començament de tardor.

Per a la recol · lecció de les fulles, es talla el més prop de terra, separant el mateix dia les fulles de les tiges.

Si les seques, fes-ho a l’ombra, en lloc ventilat, sense amuntegar ja no més de 30 º C. Per destil · lació, un cop tallades, es deixen les plantes orejar 1-2 dies, evitant en aquest cas l’assecat complet, que tornaria el material trencadís.

Les seves fulles, tant fresques com dessecades, té múltiples aplicacions.

És una herba deliciosa per prendre en infusió i aromatitzar vinagres i olis.

Utilitza trinxada en les teves amanides, sobretot de tomàquet.

Les fulles fresques afegeixen gust de plats de patates, sopes i postres. És una planta típica a la cuina anglesa, en plats de caça i xai.

Amb la menta es poden preparar diversos licors, i fins i tot la sopa de menta, la qual té nombrosos adeptes. Caramels, xiclets, refrescs i fins i tot xocolata.

Té moltes propietats i indicacions com a planta medicinal (fitoteràpia). Per exemple:

Quan es recomana introduir una mica de cotó amarat amb una gota d’essència a la mola amb càries i dolorosa. Sobre els nervis capaços de transmetre la sensació de dolor, la menta esmorteeix tal sensació.

O per alleujar la sensació de fred als peus s’aconsella que es posin fulles de menta entre la pell i els mitjons.

Administrada en forma de tisanes (infusió), es preparen amb 5 o 6 grams de fulles per tassa. Es posa a bullir l’aigua, es retira del foc i la menta es troba únicament quan s’ha extingit el bull. Es tapa i s’espera que disminueixi prou la temperatura perquè es pugui prendre. S’afegeix una mica de sucre o de mel, a gust de cadascú. Aquesta tisana, excita la producció de suc gàstric, afavorint les funcions digestives de l’estómac.

Un altre ús és en inhalacions per a combatre el refredat, algunes bronquitis i laringitis, pel seu efecte antiinflamatori. Moltes pomades i ungüents posseeixen en la seva composició mentol, així com pastes dentífriques.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s